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Alumni 졸업생

2023년 2월 졸업

​최인영 박사 (Ph.D Inyoung Choi)

직위           박사후연구원 (2021 ~ 2023)

근무처     │  UC Davis 박사후연구원

​이메일     │  haunlzy@naver.com

《연구주제 》 

Reliable Indicators for Detection of Food Quality Changes Related to Microbial Activities : Bacteria- and Gas-sensing Indicators

​이정수 (Jung-Soo Lee)

학위           박사과정 (2019년 2학기 입학)

근무처     │  우리연구 박사후연구원

​이메일     │  food_passion@naver.com

《연구주제 》 

Utilization of Naturally-derived Polymers as Biodegradable Food Packaging Materials and Fat Replacers in Meat Alternatives: Sourced from Plants, Algae, and Bacteria

안지원 (Jiwon Ahn)

학위           석사과정 (2020년 1학기 입학)

근무처     │  SK온

​이메일     │  cutykate123@naver.com

《연구주제 》 

Effects of postharvest edible coating treatments combined with UV-C laser surface treatment on quality and storage period of potatoes

이성윤 (Seongyun Lee)

학위           석사과정 (2020년 1학기 입학)

근무처     │  SK온

​이메일      sy090158@naver.com

《연구주제 》 

Effects of ionic crosslinking by Ca2+ on barrier properties and stability of alginate coating layer in polypropylene multi-layer film

정유정 (You Jeong Jeong)

학위           사과정 (2020년 1학기 입학)

근무처     │  동서식품

​이메일      youjeong.jeong@gmail.com

《연구주제 》 

Effect of monovalent salt solution supply on physicochemical properties of high-moisture extruded pea protein isolate as a plant-based meat alternative

2022년 2월 졸업

​김소현 (Sohyeon Kim)

학위           사과정 (2020년 1학기 입학)

근무처     │  롯데중앙연구소

​이메일     │  galaxy_0222@naver.com

《연구주제 》 

High moisture extrusion processing technology for meat alternatives with soy and pea protein isolates

​최민혜 (Min Hye Choi)

학위           석사과정 (2020년 1학기 입학)

근무처     │  대상

​이메일     │  choimh970301@gmail.com

《연구주제 》 

Aging properties of corn starch/pea protein isolate-based films plasticized with sorbitol

최혜린 (Hyelin Choi)

학위           사과정 (2020년 1학기 입학)

근무처     │  오뚜기

​이메일     │  7lucky3@naver.com

《연구주제 》 

Development of CO2 indicator sachet using stabilized anthocyanins extracted from black goji (Lycium ruthenicum) and its application to food packaging

홍우택 (Wootaek Hong)

학위           석사과정 (2020년 1학기 입학)

근무처     │  대상

​이메일     │  baii79860@gmail.com

《연구주제 》 

Development of sweet potato starch films for improved solubility treated with acetylation/amide pectin/Ca2+ and theirs comparison by casting and extrusion processes

2021년 8월 졸업

​최인영 (Inyoung Choi)

학위           박사과정 (2016년 2학기 입학)

근무처     │  우리연구실 박사후연구원

​이메일     │  haunlzy@naver.com

《연구주제 》 

Reliable Indicators for Detection of Food Quality Changes Related to Microbial Activities : Bacteria- and Gas-sensing Indicators

​이영우 (Youngwoo Lee)

학위           석과정 (2019년 2학기 입학)

근무처     │  롯데중앙연구소

​이메일     │  msyoungwoo@gmail.com

《연구주제 》 

Effects of ionic crosslinking by Fe on physical and water resistant properties of alginate films

2021년 2월 졸업

​김승연 (Seungyeon Kim)

학위          석과정 (2019년 1학기 입학)

근무처     │  아워홈

​이메일     │  ksyeon6855@naver.com

《연구주제 》 

Development of multilayer film with anti-insect agent from star anise extracts for almond flake cereals storage 

​백윤희 (Yunhee Baek)

학위           과정 (2019년 1학기 입학)

근무처     │  코스맥스

​이메일     │  piavia@naver.com

《연구주제 》 

Development of insect-proof sachet containing a polyvinyl alcohol, xanthan gum and trans-cinnamaldehyde against plodia interpunctella

오혜원 (Hyewon Oh)

학위           석과정 (2019년 1학기 입학)

근무처     │  국방부

​이메일     │  dari888@naver.com

《연구주제 》 

Evaluating the ratio of rice protein to soy protein on the physicochemical properties and textural characteristics of textured vegetable protein (TVP)

이보영 (Bo Young Lee)

학위           석과정 (2019년 1학기 입학)

근무처     │  에스디생명공학

​이메일     │  becky@naver.com

《연구주제 》 

Development of chitosan-gelatin based films and edible coatings enriched with grapefruit seed extract for enhancement of cherry tomato safety

채태영 (Tae Young Chae)

학위           석과정 (2019년 1학기 입학)

근무처     │  신세계

​이메일     │  syd156@nate.com

《연구주제 》 

Twin screw extruder parameters optimization in manufacturing extruded textured vegetable protein

신동찬 (Dongchan Shin)

학위           석과정 (2019년 1학기 입학)

근무처     │  매일유업

​이메일     │  nice3998@naver.com

《연구주제 》 

Development of sweet potato starch-based edible film with improved water solubility through the addition of amidated pectin and acetylation of starch

2020년 2월 졸업

​이준혁 (Junhyuk Lee)

학위           석과정 (2018년 1학기 입학)

근무처     │  농심

​이메일     │  happyhungry111@gamail.com

《연구주제 》 

Screening, Isolating and Identifying Insect Repellent Compound from Dill (Anethum graveolens Linne) Seed Extracts to Enhance Safety of Grain Storage

​유다솜 (Dasom Yoo)

학위           석과정 (2018년 1학기 입학)

근무처     │  CJ제일제당

​이메일     │  ssomyd20@hanmail.net

《연구주제 》 

Development of antibacterial polycaprolactone film against Escherichia coli by chemisorbed bacteriophage T4

2019년 8월 졸업

​이은실 (Eun-sil Lee)

학위           석과정 (2017년 2학기 입학)

근무처     │  농심켈로그

​이메일     │  jel4731@hanmail.net

《연구주제 》 

Development of the antimicrobial mung bean starch/guar gum-based edible coating emulsions to retard retrogradation of rice cake

2019년 2월 졸업

​류지수 (Ji Sou Lyu)

학위           과정 (2017년 1학기 입학)

근무처     │  한국쓰리엠

​이메일     │  jsfille@korea.ac.kr

《연구주제 》 

Development of biodegradable antimicrobial films by extrusion and its application for active food packaging

​박민아 (Min A Park)

학위           과정 (2017년 1학기 입학)

근무처     │  식품안전정보원

​이메일     │  mminaaa@hanmail.net

《연구주제 》 

Development of multi-functional packaging materials with anti-insect and antimicrobial agents

송홍건 (Hong-geon Song)

학위           석과정 (2017년 1학기 입학)

근무처     │  우리연구실 박사과정 진학

​이메일     │  song_1482@naver.com

《연구주제 》 

Development of whey protein isolate-coated packaging films with multi-functionality using an industrial manufacturing facility

2018년 8월 졸업

​장윤지 박사 (Ph.D Yoonjee Chang)

직위           박사후연구원 (2016 ~ 2018) 

근무처     │  국민대학교 식품영양학과 교수

​이메일     │  yoonjee1208@gmail.com

《연구주제 》 

Development of bioactive packaging materials with antimicrobial agents for control of growth of bacterial pathogens in foods

​​주은미 (Eunmee Joo)

학위           석과정 (2016년 1학기 입학)

근무처     │   CJ제일제당

​이메일     │   bus882@naver.com

《연구주제 》 

Development of protein based coating formulations for high oxygen barrier multilayer films

2018년 2월 졸업

​송현주 (Hyunju Song)

학위           석사과정 (2016년 1학기 입학)

근무처     │  -

​이메일     │  rgoqkqn0406@naver.com

《연구주제 》 

Migration study of caprolactam from polyamide 6 sheets into food simulants

​엄혜영 (Haeyoung Eom)

학위           석사과정 (2016년 1학기 입학)

근무처     │  한국식품안전관리인증원

​이메일     │  iamhy417@naver.com

《연구주제 》 

Waxy corn starch and gum-blended edible coating on Korean rice cakes to retard starch retrogradation

2017년 2월 졸업

​강경모 (Kyungmo Kang)

학위           석사과정 (2015년 1학기 입학)

근무처     │  

​이메일     │ 

《연구주제 》 

Comparative migration study between experimental and estimated concentrations of antioxidants from polypropylene under severe processing conditions

​성수현 (Soo Hyun Sung)

학위           석사과정 (2015년 1학기 입학)

근무처     │  LG화학

​이메일     │  soosung@korea.ac.kr

《연구주제 》 

Cellulose nanocrystals from coffee silverskin in polylactic acid-based nanocomposite films through extrusion process

2016년 8월 졸업

​​김정헌 (Jungheon Kim)

학위           석사과정 (2014년 2학기 입학)

근무처     │  한국식품연구원

​이메일     │  stefan1021@naver.com

《연구주제 》 

Development of natural insect-repellent loaded halloysite nanotubes and their application to food packaging to prevent plodia interpunctella infestation

​이정수 (Jung-Soo Lee)

학위           석사과정 (2014년 2학기 입학)

근무처     │  세계김치연구소

​이메일     │  food_passion@naver.com

《연구주제 》 

Development of non-ferrous oxygen scavenger and application to ground beef preservation

​최인영 (Inyoung Choi)

학위           석사과정 (2014년 2학기 입학)

근무처     │  우리연구실 박사과정 진학

​이메일     │  haunlzy@naver.com

《연구주제 》 

Development of colorimetric pH indicator film using agar and potato starch combined with anthocyanin extracts from purple sweet potato

2015년 8월 졸업

​​이상은 (Sang Eun Lee)

학위           석사과정 (2014년 1학기 입학)

근무처     │  롯데케미칼

​이메일     │  slee194@korea.ac.kr

《연구주제 》 

Influence of different phenolic substances on physico-chemical properties of turmeric-gelatin composite film and application to fresh ground pork

2015년 2월 졸업

​​권상조 (Sang-Jo Kwon)

학위           석사과정 (2013년 2학기 입학)

근무처     │  슬레 코리아

​이메일     │  ksj10201@korea.ac.kr

《연구주제 》 

Development of antimicrobial packaging material for fresh produce

​​이수현 (Soo Hyun Lee)

학위           석사과정 (2013년 2학기 입학)

근무처     │  오뚜기

​이메일     │  lshdarkhorse@gmail.com

《연구주제 》 

Development of anti-vermin packaging materials for brown-rice preservation

2014년 8월 졸업

​​신소향 (So-Hyang Shin)

학위           석사과정 (2012년 2학기 입학)

근무처     │  SPC그룹

​이메일     │  hyang731@skku.edu

《연구주제 》 

Development of apple peel-based bioplastic film for food packaging

2014년 2월 졸업

​​조헌주 (Heon-Joo Jo)

학위           석사과정 (2012 1학기 입학)

근무처     │  LG화학

​이메일     │  -

《연구주제 》 

Development of anti-insect packaging material against Indian Meal Moth

2013년 2월 졸업

​김성진 (Sung-Jin Kim)

학위           석사과정 (2015년 1학기 입학)

근무처     │  동서식품

​이메일     │  bizkit700@naver.com

《연구주제 》 

Developing Functional bio-plastic materials from Biomass and Biopolymer Composites

​조아름 (Ah Reum Cho)

학위           석사과정 (2015년 1학기 입학)

근무처     │  CJ제일제당

​이메일     │  dkfma0210@skku.edu

《연구주제 》 

Development of Antimicrobial packaging material using Microencapsulated Essential oil with Polyvinyl alcohol

2013년 졸업

​오정민 (Jung Min Oh)

학위           석사과정 (2011년 입학)

근무처     │  한국식품연구원

​이메일     │  bizkit700@naver.com

《연구주제 》 

Antimicrobial and antimicrobial activities of various herbal teas

​이윤정 (Yun Jeong Lee)

학위           사과정 (2011년 입학)

근무처     │  샘표

​이메일     │  dstary@naver.com

《연구주제 》 

Development of anti-insect sachet to prevent the Indian meal moth (Plodia interpunctella)

2011년 졸업

​강혜진 (Hye Jin Kang)

학위           석사과정 (2009입학)

근무처     │  동서식품

​이메일     │  -

《연구주제 》 

The Inhibitory effect of soy protein-coated walnut (Juglans regia) kernels on lipid oxidation

2010년 졸업

​​박혜연 (Hye Yeon Park)

학위           석사과정 (2008년 입학)

근무처     │  아웃백 스테이크하우스 코리아

​이메일     │  -

《연구주제 》 

Physical properties of antioxidant packaging film and release kinetics of antioxidant compounds from the films

​신효진 (Hyo Jin Shin)

학위           석사과정 (2008입학)

근무처     │  국립수의과학검역원

​이메일     │  -

《연구주제 》 

Evaluation of antioxidant activity of edible plant extracts and their application to ground beef patties

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