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Research 수행 연구 과제

Research 수행 연구 과제

About Lab 구실 소개

연구분야

연구분야는 식품공학(Food Engineering) 및 식품가공저장(Food Processing and Preservation) 분야입니다. 세부적으로는 다음과 같이 나눌 수 있습니다. 

  1. 친환경 바이오 고분자/플라스틱 소재 탐색 및 제조기술 개발

  2. 능동적 식품포장 시스템 디자인

  3. 항균, 항산화 표면물질 개발 및 가공기법 디자인

  4. 식물성 조직단백 및 식물성 대체육 제조기술 연구

  5. 식품포장재로부터의 이행물질 분석을 통한 포장소재의 안전성 평가

  6. 비열살균처리기술 및 가공기술 개발

그 외에도 식품 물성분석, 바이오부산물 소재로부터 천연 항균, 항산화 물질탐색, 가식성 표면코팅 기술연구, 미세캡슐 제조연구, 활성물질의 controlled release 기작연구 등입니다.

Research Interests

  1. Active packaging system

    • Antimicrobial plastic film for food safety

    • New biopolymer materials

    • Modified atmosphere packaging

    • Controlled release mechanism

  2. Nonthermal processing technology

  3. Textured vegetable protein (TVP) for plant-based meat analogues

  4. Rheological, mechanical, and microstructural study of food

  5. Encapsulation technology for stabilizing bioactive compounds

  6. Natural antimicrobial / antioxidant / anti-insect compounds and their application on food

  7. Edible coatings on food to improve quality and safety

  8. Evaluate safety issues of food packaging materials and migration phenomena

 

강의목록

 

학부 – 식품공학, 식품과학기초, 식품공학및가공학실험

대학원 – 식품공학, 식품가공학, 식품과학특론

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